VÆRD AT VIDE FØR DU KØBER ET NYT KØLESKAB

Skal du have nyt køleskab? Her får du en guide til nogle grundlæggende overvejelser, som er værd at tage med, når du skal anskaffe dig et nyt køleskab.

Køleskabet er en vigtig del af dit køkken og skal holde længe. Den opbevarer størstedelen af dine madvarer og er derfor et af de elementer i køkkenet som man bruger allermest, og det er nok de færreste der kan forestille sig at skulle leve uden. Derfor er det vigtigt at overveje dine behov og ønsker - vi hjælper dig på vej så du undgår forvirring og fejlkøb.

Hvilken type køleskab?

Det kræver nøje overvejelser at finde ud af hvilken type køleskab du skal anskaffe dig. De mest almindelige typer er det fristående eller integrerbare køleskab.

Fritstående
Dette køleskab er, som navnet antyder, beregnet til at have stående frit. Derfor er køleskabet designet med pæne front- og sidebeklædninger, så du kan placere det hvor du vil. Vælger du i stedet at indbygge et fritstående køleskab, skal der være plads til at køleskabet kan afgive varme, hvilket betyder at der skal være nogle ekstra centimenter rundt om køleskabet.

Integrerbart
Et integrerbart køleskab er designet til, at den skal integreres i køkkenet, så der skal påmonteres en køkkenlåge. På den måde passer køleskabet perfekt sammen med resten af køkkenets interiør. Vælger man at købe denne type køleskab, skal man være opmærksom på, at der ikke medfølger hverken front eller håndtag. Fronten vil man typisk kunne købe hos køkkenfirmaet, som har leveret køkkenet.

Se vores integrerbare køleskabe

Køle/fryseskab
Man kan også overveje om man vil slå to fluer med et smæk og vælge et køle- og fryseskab. Dette type skab er det mest anvendte i danske hjem, og det er da også en perfekt kombination af køl og frys, som ikke kræver meget plads.

Se vores køle/fryseskabe

Energiklassen er vigtig for dit elforbrug

Iflg Energistyrelsen bruger vi danskere i gennemsnit 14% af vores strøm på køleskab og fryser, og der kan være mange penge at spare i hverdagen, hvis man tænker på energien. Derfor er energiklassen en vigtig faktor at tage stilling til i valget af nyt køleskab. 

Køber du f. eks et køleskab med energimærkning A+++ frem for A+ kan du spare op til 350 kr. om året - eller 3500 kr. over 10 år. Dette er Energistyrelsens anbefaling, da man tager mest muligt hensyn til miljøet, og sikrer en bedre økonomi på sigt.

Køleplads efter behov

Det er en god idé at indsnævre feltet af køleskabe efter kapacitet. Jo større et køleskab er, jo dyrere er det også at holde koldt. Så hvis du er interesseret i en lav elregning og ikke har brug for en masse plads, kan det betale sig at købe et mindre køleskab.

En god tommelfingerregel er, at 1 person typisk har brug for 100 liter og herefter skal man påregne 50 liter ekstra pr. person. En børnefamilie på fire vil derfor have brug for en kapacitet på ca. 250 liter. 
Dog skal du være opmærksom på, at kapaciteten kan variere efter indkøbsbehov. Køber din husstand stort ind, bør du påregne 100 liter ekstra, da et overfyldt køleskab bruger mere energi på at nedkøle madvarerne.

Glem ikke fleksibiliteten

Ved første øjekast er fleksibiliteten måske ikke noget der er med i overvejelserne ved køb af et nyt køleskab. Men i det daglige viser det sig ofte, at fleksibiliteten har stor betydning. Kan du justere hylderne? Er der en flaskehylde? Er der pålægsholder/æggeholder? 

Justerbare hylder er især en fordel, så du kan flytte hylderne rundt efter mængden af madvarer, og bedre udnytte pladsen i køleskabet.

Godt at kigge efter

Elektronisk temperaturindstilling
Har du et ældre køleskab, hvor du regulerer temperaturen med en drejeknap, vil du sikkert opleve at temperaturen ikke er særlig præcis. Derfor kan det anbefales at kigge efter elektronisk temperturstyring, da den indstiller temperaturen helt præcis. Dine madvarer holdes derfor friske i længere tid, og du kan spare penge fordi køleskabet ikke bruger energi på at holde temperaturen unødvendig lav.

Se vores køleskabe med elektronisk styring

Lydniveau
Køleskabet har som regel en ret central placering i hjemmet, og derfor er det vigtigt for mange, at køleskabet er relativ støjsvagt. Det er især en fordel, hvis du har et åbent køkken/alrum eller bor i en etværelses lejlighed. I dag er de fleste køleskabe støjsvage og fås helt ned til 33 dB. Generelt betragtes køleskabet som støjsvagt når lydniveauet er under 40 dB. En god fingerregel er, at for hver 3 dB man går op eller ned, halvveres eller fordobles lydniveauet.

Se vores støjsvage køleskabe

Belysning
En ting som de færreste nok har i betragtning ved køb af et nyt køleskab er belysningen. Lyset skal kunne lyse hele køleskabet op, så hvis der kun er en enkelt pære i toppen trænger den ikke ned igennem hylderne. Derfor er det en fordel, hvis belysningen kommer flere steder fra. Nogle modeller fås med lyspaneler ned langs siden eller flytbare lyskilder.

Smarte funktioner

I takt med at udvalget af køleskabe stiger, kommer der også mange nye og smarte funktioner til. Du kan se nogle af dem nedenfor.

Opbevaringszone
I dag er der fokus på en sund livsstil med masser af grøntsager, for at få dækket vores vitaminbehov. I et køleskab med BioFresh, 0-Zone, FreshZone (kært barn har mange navne) holder dine ferskvarer eller grøntsager sig friske i længere tid end i et tradionelt køleskab. På den måde undgår du også madspild, da madvarerne kan anvendes op til 3 gange så lang tid som normalt.

Fugtigshedsregulering
For at opbevare frugt og grønt optimalt, er det vigtigt at de ligger under den optimale fugtighed, da næringsstofferne derved bibeholdes bedre. Nogle køleskabe fås med en skuffe, hvor det er muligt at regulere på fugtigheden så den passer til hvad der opbevares.

Hurtig køling
Hvis du lige har fyldt køleskabet med madvarer, kan du aktivere funktionen Superkøl, som lynhurtigt køler madvarerne ned samme temperatur som de øvrige madvarer.

Recirkuleret luftkøling
Denne funktion betyder at en sensor sørger for en jævn fordeling af temperaturen i køleskabet, og skaber derved samme temperatur i både top og bund. Det betyder også, at det generelle bakterieniveau holdes nede, da bakterier ikke kan leve i et køleskab med en konstant lav temperatur.

Automatisk afrimning
Ved automatisk afrimning fordamper rim og vanddråber på grund af varmen fra kompressoren. Herefter ledes tøvandet ned i en bakke, som er placeret over kompressoren.

Luftrenser filter
Luften i køleskabet passerer gennem filteret, som sørger for at neutralisere lugten fra mad, som har tendens til at lugte stærkt f.eks. stærk ost. Det bevirker også, at maden holder sig frisk i længere tid.

Vanddispenser
En ting som kan være lækkert ved et nyt køleskab er vanddispenser, som giver mulighed for hurtigt og nemt at få et glas iskoldt vand. Mange tests viser desuden, at man drikker langt mere vand, hvis man har et køleskab med vanddispenser.

Se vores køleskabe med vanddispenser

Se alle vores køleskabe her

 

Gode råd efter du har købt køleskab

  • Undgå at placere dit køleskab direkte op af varme genstande som f. eks. en ovn. 
  • Undgå at placere dit køleskab for koldt, da de færreste køleskabe fungerer optimalt under 10 grader. Klimaklasse SN kan fungere tilfredsstillende ned til 10 grader.
  • Hold temperaturen på 3-5 grader, da det kan skade madvarerne at sætte køleskabet højere eller lavere. Energiforbruget stiger samtidig med 5% for hver grad der justeres under 5 grader.